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Survey result on HKICPA's

“Consultation Paper on Proposed Changes to the PC Regime”

In response to the Hong Kong Institute of Certified Public Accountants’ Consultation Paper on Proposed Changes on the Practising
Certificate Regime, our Society held a members’ forum on 6 March 2009, which had 150 members attended, to seek our members’
views on the consultation paper. The result of the survey is summarised below.

Agree Disagree

Question 1:

Do you agree that the current requirement for PC
holders to be ordinarily resident in Hong Kong should
be expanded to being ordinarily resident in both Hong
Kong and Mainland China to facilitate cross border
practice?

Question 2:

Do you agree that first-time PC applicants should
possess one year of local auditing experience within
the previous two years (instead of three years) prior to
the date of the PC application?

Question 3:

Do you agree that auditing experience from Mainland
China (instead of just Hong Kong) should also be
recognised?

Question 4:

Do you agree that a requirement should be added to
the proforma for testimonial from the employer audit
practice to confirm that the experience gained by
the applicant for first PC issuance will permit him to
take on responsibility that involves making significant
judgements in an audit as defined in IFAC’s IES 8?

Question 5:

Do you agree that the requirement for four years
auditing experience should remain unchanged?
(If not, what period do you recommend and why?)

Question 6:

Do you agree that a fit and proper consideration
should be required for all PC applicants?

Question 7:

Do you agree that the Institute should move away
from annual re-application for a PC to a simpler annual
renewal of a PC process?

Question 8:

Should existing PC holders be required to satisfy the
one-year recent local auditing experience gained in
Hong Kong or China by declaring annually that they
have been involved in audits of historical financial
information in the past year either as engagement
leaders or professionals responsible for significant
judgements in an audit (as defined in IES 8)?

Question 9:

Do you agree that a transitional period should be given
to existing PC holders to satisfy the one-year recent
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local auditing experience requirement for renewing el [15]
their PC?
Is the proposed transitional period of two years [67] [15]
sufficient?

(If not, how long should it be?)

Question 10:

Do you agree that a fit and proper consideration and
the proposed declaration should be required for all PC
annual renewals?

[61] [46]

Agree Disagree

Question 11:

Do you agree that the requirement to declare their
commencement of practice for annual renewal can be
removed?

Question 12:

Do you agree that any former PC holder who has
ceased practice, or whose PC has not been renewed
or has been cancelled, or whose membership has
been removed should be treated as a new application
meeting the requirements of a first time applicant?

Question 13:

Do you agree that individuals whose PC was
cancelled pursuant to a disciplinary order should be
eligible to reapply for a PC only after the expiry of the
membership removal or PC cancellation period stated
in the disciplinary order?

Question 14:

Do you agree that Council should be empowered to
attach conditions to the PC to be issued to members
whose PC has previously been cancelled pursuant to
a disciplinary order?

Question 15:

Do you agree that all references to “full time practice”
in section 10 of the PAO should be removed?

Question 16:

Do you agree that the concept of a registered audit
member practice should be introduced with individuals
allowed to practise only in the name of a firm /
corporate practice so registered with the Institute?

Question 17:

Do you think that the current requirement for a
corporate practice to identify the director responsible
for an audit engagement in the engagement letter and
the audit report should be extended to firms?
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(If not, please explain your reasons why it should not
be extended.)

Question 18:

Should the current ratio of PC holder partner / director
and non-PC holder partner / director of a CPA firm

/ corporate practice be relaxed from 2 : 1 to 51% :
49%?

Question 19:

Do you agree that firms and corporate practices
should be allowed to appoint authorised signatories

[52] [36]

who are fulltime employees of the practice and PC [69] [29]
holders registered with the Institute, to sign audit

reports on behalf of the practice?

Should sole proprietorship firms / sole-practising

member corporate practices be allowed to appoint no [42] [47]

more than one non-employee authorized signatory?

For full information of our Society’s submission letter to the Hong Kong Institute of Certified Public Accountants for the captioned
consultation paper, please refer to the website (http://www.scaacpa.org.hk/docs/Letter%20t0%20HKICPA%20PC%20Regime%20

30%20Mar%2009.pd)

Edited by Edwin Yeung.
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